Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
danjahner
New Contributor

FortiClient VPN Problems With OSX 10.11 El Capitan

I installed the GM candidate of Mac OS X 10.11 El Capitan and my FortiClient VPN has stopped working. It completes the login, but after connection, no data is transferred - the incoming and outgoing freeze. It is a split tunnel connection and neither network or internet traffic works. 

 

I tried disabling the firewall and System Integrity Protection, but neither had any effect. 

9 Solutions
lzs
New Contributor II

I've been trying since the first public beta, and now on the final GM Candidate. The VPN problem is there. Basically, what is wrong is that OS X's resolver is sending traffic out through the primary (original) network interface, even though the route table correctly shows that the VPN tunnel (ppp0) should be used.

 

When you use a command like nslookup, the DNS traffic goes through the VPN tunnel (ppp0) properly.

 

DNS name resolution  fails because my VPN client is told to use my corporate DNS server, but my corporate DNS server refuses to serve name queries from outside the corporate network. When the FortiClient VPN is connected, OS X's name resolution traffic arrives at the DNS server with the client's public Internet IP address, and hence is refused by my DNS server.

 

Technically, this looks like an OS X bug. Or, perhaps there really is something wrong that FortiClient is dong. Either way, I hope FortiNet can rectify or take it up with Apple to fix El Capitan.

View solution in original post

Sridhar
New Contributor III

Facing the same issue. Latest FortiClient(5.3*) did not fix it.

But, FortiClient 4.0.2082 did not have any such issues(though it occasionally stops tunneling on its own).

 

Waiting for a fix like everyone, but 4.0.2082 is letting me work for time being.

View solution in original post

hansbogert

I've gotten it to "work" by getting the DNS to use ppp0 and some route magic. Explanation is on: http://serverfault.com/questions/728702/how-to-get-forticlient-working-in-osx-el-capitan/728707#7287...

 

Let's hope either party fixes this, because running scripts after establishing VPN is quite cumbersome.

View solution in original post

Chris_Lin_FTNT
kevinboos

Chris.Lin wrote:

There is a new private build here:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/58793690/mac/FortiClient_5.4.0.493_macosx.dmg

 

Would you guys give it a try?

It works for now! Thanks!

View solution in original post

tommy765

Just ran El Capitan updates and it still does not work - bummer

View solution in original post

shenight

Chris.Lin wrote:

Here is another interim build b499.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/58793690/mac/FortiClient_5.4.0.499_macosx.dmg

 

5.4.1 release may be available at the end of February.

 

P.S. b493 from previous post is different from the official 5.4.0 b493. Developer made the change after 5.4.0 was released.

Thanks ! I had same problems that other people since 3 months with forticlient and this new build fixes the issue!!! Great job!

View solution in original post

Chris_Lin_FTNT
soundso

After update to MacOS Sierra the client 5.4.1 works as expected.... 

View solution in original post

148 REPLIES 148
Dianes
New Contributor

htoomik wrote:

Chris.Lin wrote:

There is a new private build here:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/58793690/mac/FortiClient_5.4.0.499_macosx.dmg

Would you guys give it a try?

Thank you Chris! This fixes the issue for me as well (on 10.11.1). So nice to be able to work normally again!

That's pretty awesome to find out about this. thank you bud!

jlandky
New Contributor

Private build 5.4.0.499 worked for us as well on El Cap 10.11.4 - Thanks!!

Paparacco

Hi everyone! Is it possible to have a new link? This is not working anymore.. Thanks!
fortitrolol

be careful with 5.4.0 there is a known issue with causing the kernel to panic and crash potentially losing unsaved user data. 

 

Make sure to download and read through the release notes of forticlient-5.4.0-mac-os-x-release-notes.pdf

Paparacco

ok, thank you! but the link still doesn't work.. I seen in this forum that there is scheduled the 5.4.1 version to resolve both issues. some update about release date?

 

Rede
New Contributor

My problem was solved after uninstall and reinstall the version 5.2.5.383

bds38
New Contributor

Would anyone be willing to share a copy of the private build 5.4.0.499 that was posted in this forum back in Feb?

 

The link seems to have stopped working :(

Chris_Lin_FTNT
bds38

Thanks Chris, you are a star - Will give it a test and let you know the results. 

BlazeLewis

Chris.Lin wrote:

Try this. A more recent build.

https://www.dropbox.com/s...bpx1VjzYAmiK00S9a?dl=0

I want you to know you saved me hours in opening trouble tickets.  The issue here was that the El Captain machine when connected to the VPN, had very slow response to websites that were on the outside-split of the SSL VPN tunnel.  Ping would work, but things like traceroute would grind, opening websites would grind and mostly fail, but if you tried enough load slowly.  Upon installing this, everything came right up and worked.  Please get this into production ASAP so I don't have to use production software found on dropbox.

Announcements

Select Forum Responses to become Knowledge Articles!

Select the “Nominate to Knowledge Base” button to recommend a forum post to become a knowledge article.

Labels
Top Kudoed Authors