Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
accountforsupport
New Contributor

very high cpu usage after firmware upgrade to v6.0.3 build0200 (GA)

Hi all,

 

we have a 500e Fortigate an after the update to firmware v6.0.3 we see very high cpu usage if we click to vpn -> ipsec tunnels. We had round about 900 active vpn tunnels and before v6.0.3 there was no high cpu usage if we click.

 

 

On the left side you can see the normal usage and on the right side the usage if we click on vpn -> ipsec tunnels

 

Is there a solution for that or a BUG?

 

Thanks

2 Solutions
michael_gauthier

@accountforsupport

 

Hello,

I also had this information later yesterday, and I was going to share it with you this morning.

I think they will patch it in 6.0.4, I will try to contact support to get an eta.

 

Thank you

Network administrator

View solution in original post

Network administrator
michael_gauthier

LBM wrote:

Did anyone solve this upgrading to 6.0.4 or 6.0.5 ? Thank you!

Hi, It has been fixed since 6.0.4.

But if you are using vpnssl you should upgrade to 6.0.6 because of major security breach. 

Don't forget to read release note and known issues before upgrade 

Network administrator

View solution in original post

Network administrator
9 REPLIES 9
michael_gauthier
New Contributor II

Hi,

We have the same problem with +300 VPN on 6.0.3 and Fgt 501E

I can reproduce the error on a 60D also on 6.0.3

 

Thank you

 

 

 

Network administrator
Network administrator
accountforsupport

@mgauthier

 

we have the information from the fortinet support that this is a bug that will be fixed hopefully in 6.0.4.

 

At the moment fortinet firmware in version 6.0.3 is really buggy and not stable so we can´t recommend this version.

 

Thanks

LBM

I have the same problem on FortiGate 90D but I have only 10 tunnels.

 

Also, the CPU utilization go up according to link utilization (50 Mbps link).

michael_gauthier

@accountforsupport

 

Hello,

I also had this information later yesterday, and I was going to share it with you this morning.

I think they will patch it in 6.0.4, I will try to contact support to get an eta.

 

Thank you

Network administrator
Network administrator
LBM
New Contributor III

Did anyone solve this upgrading to 6.0.4 or 6.0.5 ? Thank you!

michael_gauthier

LBM wrote:

Did anyone solve this upgrading to 6.0.4 or 6.0.5 ? Thank you!

Hi, It has been fixed since 6.0.4.

But if you are using vpnssl you should upgrade to 6.0.6 because of major security breach. 

Don't forget to read release note and known issues before upgrade 

Network administrator
Network administrator
krtfransas

Hi, 

 

Is it fixed on 6.0.4? Currently we've experience High CPU usage after we upgrade the device. We also follow the upgrade path and still problem occur.

 

What is the recommend number of users for FG90D?

 

Thank you. 

Doan_An_Phuong

You should configure Firewall Fortigate to see if this situation is still present

Contact with me: Website

My Blog Workhard https://www.andon.vn

My Blog Workhard https://www.andon.vn
Ainsworth


@Doan_An_Phuong wrote:

You should configure Firewall Fortigate to see if this situation is still present

Contact with me: Website


Are you FortiGate certified or how would we know your credibility?

Top Kudoed Authors