Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
ThePro
New Contributor III

Slow upload speeds (Download speed are fine)

A client did an upgrade to their bandwidth (50/50) and although download speeds are fine 50-52Mbps, upload speeds are always between 10-12Mbps (on any workstation/server).

 

If I connect a laptop directly do the ISPs ethernet cable I get 50Mbs up. Its only when connected via the FortiGate 60D.

 

I didn't setup this FortiGate initially. I tried disabling all policies except the default ones (no change). MTU is set to the default 1500. Should I mess with the MTU or TCP-MSS values? I read a couple of thread mentioning messing around with those value, but I'm not sure if it would help in this case. Like I mentioned download speeds reach 50-52Mbps easily, its the upload speed that are being capped for some reason.

13 REPLIES 13
SysAdminSarr

My issue was in my LAN not between my switch and the fortigate.  I suggest looking at every trunk link you have setup and making sure they are all:

switchport mode trunk

switchport nonegotiate

on both sides of the links

The config you use is the same as we use, but we do have a default route pointing to the interface of the fortigate.  Also I would get rid of the portfast command.  It probably will never matter, but in general it isn't a good idea to have portfast on interfaces that connect to other switches, routers, or firewalls.  

Toshi_Esumi
Esteemed Contributor III

So it was outside of the FortiGate, and LAN side?

 

Toshi

SysAdminSarr

Yes, I had one end of an ether channel bundle set as both trunk and access.  This was between my servers and my core switch stack.  

Toshi_Esumi
Esteemed Contributor III

Then when you compared the result with direct laptop hook up to the ISP router, you didn't hook up the same laptop directly to the FGT. That's very important comparing "apple to apple".

Labels
Top Kudoed Authors