Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
Aktuare
New Contributor

Random disconnects and performance hickups, no discernable patterns

Hello everyone!

 

We have a big problem with FortiClient for our users.

 

Some people experience random disconnects and performance hickups. We have looked into every variable, but have not found anything specific.

 

Some people have had no issues whatsoever.

Some people experience a disconnect after hours of constant use, their internet connection meanwhile being rock solid.

Some people have poor performance with the FortiClient on one device, but not on another, while other people have no problems on those allegedly problematic devices.

For some it's a mixed bag of all of the above, which case they experience being a gamble.

 

We know from the support team that if the VPN traffic passes a Deutsche Telekom Backbone, it may have some trouble. It is not our main internet connection, since some people can work just fine with FortiClient. It is not the WAN connection of the User, since the ones affected the most are testing the stability of it concurrently and it is rock solid. We have tried DSL, cable, fiber, LTE, 5G, even Starlink for the users and it just doesn't want to work reliably for us.

 

Does anyone have any idea what may be causing such performance problems for us?

4 REPLIES 4
hbac
Staff
Staff

Hi @Aktuare,

 

What are the version of FortiGate and FortiClient? When did this issue start? Are you using SSLVPN or IPsec VPN? Split tunnel or full tunnel? You can collect FortiClient debug logs and check why it got disconnected: https://community.fortinet.com/t5/FortiClient/Technical-Tip-How-to-enable-debug-log-in-FortiClient/t...

 

Regards, 

Aktuare
New Contributor

Hi @hbac ,

 

While my colleagues are looking up the other things for me, I can at least provide some more information.

 

We have a FortiGate 100F on v7.2.6

The VPNs for the users are all SSL VPNs with split tunneling via the free FortiClient on version 7.2.3.0929

 

AFAIK, the problem could have existed since we have acquired the FortiGate over eight months ago. It just has not been as noticeable because we have very slowly started rolling it out. Many users had not tried the SSL VPN and instead used the old OpenVPN on accident, so pinpointing if it has started at a certain time is hard.

 

Regards,

KK_PRL
New Contributor

Hi, @Aktuare 

 

We have the same issue... We are replacing cisco anyconnect to FortiClient. Anyconnect is be able autoreconnect and user even does not notice it. FortiClient each time require login and MFA which is very annoing.

@Aktuare did you try to enable DTLS? 

For us DTLS does not resolve the stability problem, even worsed.

Aktuare
New Contributor

Hi @KK_PRL 

 

We have tried DTLS, but it does not help with the users that experience any sort of problems with the FortiClient itself :\

 

We have gone as far as to check the internet connections of the affected users and try alternatives, but no luck so far.

Labels
Top Kudoed Authors