Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
KMontgomery
New Contributor

Phase 2 issues - traffic stops but no errors logged

We are utilizing a number of Fortigate 61F and Fortigate 71F devices in a site-to-site VPN with Azure.  These tunnels have been operating stably for quite some time, but now we have a few that are performing strangely.  The tunnel remains 'up' and active but stops passing traffic.  Logging indicates a Phase 2 rekey but no error is seen, no problems found, no interface drops, etc.  

Any suggestions on what else to check, as logging is proving fruitless as we cannot see any errors or drops or failures, Phase 1 never fails, and Phase 2 rekey is the only indication we see. 

I thought perhaps it was a problem with the carrier at the site, but this is happening across multiple sites and carriers... any thoughts that may point us in the right direction? 

4 REPLIES 4
AEK
Honored Contributor II

What is FortiOS version?

What do you get with:

    exec traceroute ...

    diagnose sniffer packet ...

AEK
AEK
pmudgal
Staff
Staff

Hi Sir,

 

Thank you for posting your query here!

 

You need to first take the packet capture on the FGT side by using the sniffer as below:

 

dia sniffer packet any " host <DST IP> and icmp " 4 0 l

!

REF: https://community.fortinet.com/t5/FortiGate/Technical-Tip-Packet-capture-sniffer/ta-p/198313

Then generate ICMP packet from the source behind the FGT to the destination behind the Azure.

 

Best regards,

Piyush

mle2802
Staff
Staff

Hi @KMontgomery,

Can you try to run the following debug to see if traffic is allowed and passing through the tunnel correctly:

diag debug reset

diag debug flow filter addr X.X.X.X (replace with destination IP)
diag debug flow filter proto 1
diag debug flow show ip en
diag debug flow show func en
diag debug console time ena
diag debug ena
diag debug flow trace start 999

Regards,



vbandha
Staff
Staff

Hello @KMontgomery ,

 

Please check if the Phase 1 and Phase 2 timers are matching on both sides of the tunnel. 

You can also try recreating the tunnel to see if that helps with issue. 

 

Can you also share the rekey error that you see?

Also did you perform any upgrade recently on the fortigate?

 

Regards, 

Varun

Labels
Top Kudoed Authors