Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
thoufik786
New Contributor II

Fortigate - FGSP HA is not working with VM evaluation version

Hi,

As a part of PoC work for one of our projects, we are evaluating FGCP HA. Currently, we are trying to setup HA on ESXi servers with evaluation licenses for FortiGate servers. But the setup for FGSP HA did not work, even though we have two different serial numbers for both FG and FW. I also enabled promiscuous mode on Vswitch, but it didn't work. Could anyone please confirm if HA will work on the VM evaluation version?

 

Regards,

Thoubik Ahamed P.

Thoufik
Thoufik
1 Solution
thoufik786
New Contributor II

Hi All,

 

My HA issue was resolved because in exsi VM HA will work on unicast but normal HA work on multi-cast. That is the issue here and its fixed.

 

PFB link FYR, 

https://docs.fortinet.com/document/fortigate-private-cloud/7.4.0/vmware-esxi-administration-guide/71...

 

Regards,

Thoubik Ahamed P.

Thoufik

View solution in original post

Thoufik
7 REPLIES 7
abarushka
Staff
Staff

Hello,

 

Can you please elaborate what you are referring to by not work (i.e. cluster is not formed, session/config is not synchronized, etc.)?

FortiGate
thoufik786

Hi @abarushka ,

 

My HA issue was resolved because in exsi VM HA will work on unicast but normal HA work on multi-cast. That is the issue here and its fixed.

 

PFB link FYR, 

https://docs.fortinet.com/document/fortigate-private-cloud/7.4.0/vmware-esxi-administration-guide/71...

 

Thanks for your response.

 

Regards,

Thoubik Ahamed P.

Thoufik
Thoufik
Sheikh
Staff
Staff

Hello @thoufik786 

 

Following debugs might give you some hints that, why it is failing, if it is something with configs on FortiGate.


diagnose sniffer packet any 'ether proto 0x8890' 4

diagnose debug application hatalk -1

diagnose debug application hasync -1

 

 - Share output of HA configs from both Fortigates.

 

regards,

 

Sheikh

**If you come across a resolution, kindly show your appreciation by liking and accepting it, ensuring its accessibility for others**
thoufik786
New Contributor II

Hi @Sheikh

 

My HA issue was resolved because in exsi VM HA will work on unicast, while normal HA work on multi-cast. That is the issue here and its fixed.

 

PFB link FYR, 

https://docs.fortinet.com/document/fortigate-private-cloud/7.4.0/vmware-esxi-administration-guide/71...

 

Thanks for your response.

 

Regards,

Thoubik Ahamed P.

Thoufik
Thoufik
thoufik786
New Contributor II

Hi All,

 

My HA issue was resolved because in exsi VM HA will work on unicast but normal HA work on multi-cast. That is the issue here and its fixed.

 

PFB link FYR, 

https://docs.fortinet.com/document/fortigate-private-cloud/7.4.0/vmware-esxi-administration-guide/71...

 

Regards,

Thoubik Ahamed P.

Thoufik
Thoufik
Sheikh
Staff
Staff

Hello @thoufik786 ,

 

Nice to see that issue is resolved and thanks for sharing technical document, this might help others as well.

 

regards,

 

Sheikh

**If you come across a resolution, kindly show your appreciation by liking and accepting it, ensuring its accessibility for others**
Prav
New Contributor

I am using fortigate free trial VM in esxi home lab setup. I had an issue where when i initiate HA , the VM became unavailable. Had to put in standalone mode via cli to log back into GUI of VM. It turned out that i need set "MAC address changes" setting in the vSwitch security settings to "Accept" and save. VOILA! HA config goes through with no issues! 

Top Kudoed Authors