Support Forum
The Forums are a place to find answers on a range of Fortinet products from peers and product experts.
snghoshi
New Contributor

FortiGate VM password reset issues

I installed the FortiGate VM and im experiencing issues when logging in for the first time. After entering the username=admin and then entering the password. The FortiGate prompt for the password to be changed. It prompts for a new password and then just after entering the password the Prompt doesn't go to Confirm Password it instead skips and prompts for a new password again. The system does not allow me to confirm the password.

 

Any idea?

 

 

FortiGate-VM64-KVM login: admin                                                                                         Password:                                                                                                              

You are forced to change your password. Please input a new password.                                                   

New Password:

Confirm Password:                                                                                                        New passwords don't match.                                                                                               New Password:                                                                                                            Confirm Password:                                                                                                        New passwords don't match.                                                                                               New Password:                                                                                                            Confirm Password:                                                                                                        New passwords don't match                                                                                                                          

13 REPLIES 13
Yurisk
SuperUser
SuperUser

First time I see Fortigate FORCES you to change the password, other devices Fortimanager, Fortiweb etc do but Fortigate ... Also VM on AWS makes you change.

What version of the VM image are you using?

 

Yuri https://yurisk.info/  blog: All things Fortinet, no ads.
Yuri https://yurisk.info/ blog: All things Fortinet, no ads.
snghoshi

Hi Yuri,

 

I tried this on Version: 6.4.2.

its a new version. maybe a bug

 

 

kimsila

Greetings 

 

Did we get a solution for the above am getting the same issue using 6.4.4

 

FortiGate-VM64-KVM login: admin Password: You are forced to change your password. Please input a new password. New Password: Confirm Password: New passwords don't match. New Password: Confirm Password: New passwords don't match. New Password:

Kangming

I started a FGT-KVM of V6.4.4. It was started on EVE-NG. It looked normal.

Where did you start it? Have you tried FOS-KVM-6.4.7(FGT_VM64_KVM-v6-build1911-FORTINET.out.kvm.zip )?

https://fortinet-public.s3.cn-north-1.amazonaws.com.cn/image/FGT_VM64_KVM-v6-build1911-FORTINET.out....

 

 

System is starting... Formatting shared data partition ... done! Starting system maintenance... Serial number is FGVMEVS4H-XQZXB8

Disk usage changed, please wait for reboot...

Formatting the disk... - unmounting /data2 : ok Partitioning and formatting /dev/vdb label LOGUSEDXF1BDB95D ... done

The system is going down NOW !!

Please stand by while rebooting the system. Restarting system.

System is starting... Serial number is FGVMEVS4H-XQZXB8

FortiGate-VM64-KVM login: admin Password: You are forced to change your password. Please input a new password. New Password: Confirm Password: Welcome!

FortiGate-VM64-KVM # FortiGate-VM64-KVM # get system status Version: FortiGate-VM64-KVM v6.4.4,build1803,201209 (GA) Virus-DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) Extended DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) Extreme DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) IPS-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) IPS-ETDB: 6.00741(2015-12-01 02:30) APP-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) INDUSTRIAL-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) Serial-Number: FGVMEVS4H-XQZXB8 IPS Malicious URL Database: 1.00001(2015-01-01 01:01) License Status: Valid Evaluation License Expires: Sat Oct 2 18:31:31 2021 VM Resources: 1 CPU/1 allowed, 1000 MB RAM/2048 MB allowed Log hard disk: Available Hostname: FortiGate-VM64-KVM Operation Mode: NAT Current virtual domain: root Max number of virtual domains: 1 Virtual domains status: 1 in NAT mode, 0 in TP mode Virtual domain configuration: disable FIPS-CC mode: disable Current HA mode: standalone Branch point: 1803 Release Version Information: GA FortiOS x86-64: Yes System time: Fri Sep 17 18:34:51 2021

FortiGate-VM64-KVM #

Thanks

Kangming

kimsila

HI 

 

Thanks for the feedback This was my first time using the below images on eve-ng and both gave the same error 

FGT-KVM of V6.4.4.

FGT-KVM of V6.2.3

Which version have you attached ?

Kangming

According to the operation of this document, there seems to be no problem with my EVE-NG:

 

https://www.eve-ng.net/index.php/documentation/howtos/howto-add-fortinet-images/

 

FortiGate-VM64-KVM login:

FortiGate-VM64-KVM login:

FortiGate-VM64-KVM login: admin Password: You are forced to change your password. Please input a new password. New Password: Confirm Password: Welcome!

FortiGate-VM64-KVM # FortiGate-VM64-KVM # get system status Version: FortiGate-VM64-KVM v6.4.3,build1778,201021 (GA) Virus-DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) Extended DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) Extreme DB: 1.00000(2018-04-09 18:07) IPS-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) IPS-ETDB: 6.00741(2015-12-01 02:30) APP-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) INDUSTRIAL-DB: 6.00741(2015-12-01 02:30) Serial-Number: FGVMEVRZG2HJTTF8 IPS Malicious URL Database: 1.00001(2015-01-01 01:01) License Status: Valid Evaluation License Expires: Mon Oct 4 15:19:34 2021 VM Resources: 1 CPU/1 allowed, 1000 MB RAM/2048 MB allowed Log hard disk: Available Hostname: FortiGate-VM64-KVM Operation Mode: NAT Current virtual domain: root Max number of virtual domains: 1 Virtual domains status: 1 in NAT mode, 0 in TP mode Virtual domain configuration: disable FIPS-CC mode: disable Current HA mode: standalone Branch point: 1778 Release Version Information: GA FortiOS x86-64: Yes System time: Sun Sep 19 15:22:18 2021

FortiGate-VM64-KVM #

Thanks

Kangming

killV00

Hi guys,

 

Use the HTML console instead of the native console when logging into EVE. looks like FortiVM doesn't like the telnet window. This was driving me insane as well. as soon as I changed to HTML it worked.. 

DamianLozano

What killV00 said worked for me

Starting EVE with html5 console I had no problem 

 

Thanks a lot

Regards

yassine
New Contributor II

Thanks a lot !! works for me 

Announcements

Select Forum Responses to become Knowledge Articles!

Select the “Nominate to Knowledge Base” button to recommend a forum post to become a knowledge article.

Labels
Top Kudoed Authors